Tribulus – свойства, дозировка и странични ефекти (част 1)

Тестостерон

Tribulus е билка с бодливи семена и цъфти всяка година от май до октомври. Бабини зъби (Tribulus terrestis) има дълга история на употреба в традиционната медицина и се използва от много години (в Индия в продължение на повече от 3000 години) за лечение. Билката Бабини зъби се счита за положителен принос към здравето чрез увеличаване на нивата на тестостерон.

Както всички билки, Бабини зъби съдържа много активни съставки. В това число стероидни сапонини, флавоноиди и алкалоиди.

testosteroni (6)Tribulus terrestis може да варира относно активните си съставки в зависимост от климата и географския район. Точно както виното, произведено от един и същи вид на грозде, но в различни части на света … ще се различава значително, и затова не могат да се считат всички видове Tribulus terrestis еднакви.

По-високите концентрации на активни съставки на Tribulus terrestis обикновено идват от Турция, Гърция и България. Обратно, активните съставки на билката от Индия, Китай и Виетнам показват значително по-ниски концентрации.

Повечето хора консумират Бабини зъби в стремежа си да подобрят спортните си постижения, здравето си и проблеми на сърдечно-съдовата (холестерол, кръвно налягане) и кръвоносна система, камъни в бъбреците, кожни заболявания, храносмилателни проблеми, запек и сексуални проблеми (преждевременна еякулация, ерекция и т.н.).

Проучвания

Проучвания показват, че билката Бабини зъби може да помогне за намаляване на симптомите на стенокардия и да подобри атлетичните им постижения. Има и проучвания, които показват ползите от Tribulus Terrestris при някои сексуални проблеми, увеличаване на тестостерона (увеличение на лутеинизиращ хормон или фоликулостимулиращ хормон) и при хора, които страдат от безплодие.

Резултатите от изследванията показват, че тази така магическа билка наистина помага за намаляване на холестерола, кръвната захар, кръвното налягане и тревожността (антидепресантни ефекти). Също така има противовъзпалителни ефекти (предпазва черния дроб и бъбреците), предпазва клетките на кожата, изложени на UVB излъчване, повишава либидото (сексуалното желание) и ерекцията.tribulus

Резултатите от изследванията върху мускулния растеж и атлетичната издръжливост са двусмислени. Например, когато българските щангисти бяха световни шампиони, са приемали добавки Tribulus Terrestris и антидопинговите контроли са ги открили, като по този начин са дисквалифицирани 11 щангисти на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Разбира се, по-вероятно е, че има не само съставки от Tribulus Terrestris, но и че са били заразени с допълнителни анаболни вещества.

Няколко търговски продукта с Tribulus Terrestris обещават увеличаване на здравината и мускулната маса с незабавни резултати от 5 до 28 дни. Въпреки това, проведено в Австралия проучване на ръгби играчи след приемане на такава добавка не показа никакво допълнително увеличение на силата и мускулната маса. Подобно изследване, проведено в Америка при атлети практикуващи съпротивление (тегло), след приема на добавката с Tribulus Terrestris (8 седмици) няма увеличение на мускулната маса и силата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *