Тестостеронът е мъжкия полов хормон, една от неговите многобройни функции е така желаната за всички, които спортуват – увеличаване на мускулната тъкан. До голяма степен от количеството тестостерон в човешкото тяло, зависи колко мускули ще имаме и колко бързо те ще се изграждат.

Лягайте рано

Тялото е така устроено, че при залязване на слънцето да се отделят хормони, които го карат да се възстановява и изгражда. Ако легнете и оставите тялото си да е в покой и да си почива, ще помогнете за по-добри нива на хормоните. В случай обаче, че лягате по нощите, увеличавате продължителността на процесите на разграждане, и така се намалява ефективността и нивата на анаболитните хормони.

мъж вдигащ тежести с големи и масивни мускули, който има повишено ниво на тестостерона

Вдигайте тежко

По време на тренировки с големи тежести, тялото реагира на стреса с естествено увеличаване на тестостерона. Изследвания показват увеличаване от 10 до 40% в нивото на тестостерона при подобни тренировки ,само при условие, че не се тренира с бързи и експлозивни повторения.

Избягвайте алкохола

Алкохолът, въздействайки на произдодстводителите на тестостерон (тестисите) , намалява произдовството на тестостерон и неговото количество в кръвта. Опитайте се да избягвате алкохола и ще премахнете подтисниците на тестостерона, което от своя страна ще доведе до по-високи нива.

Периодично гладуване

Периодичното гладуване, колкото и налудничево да Ви звучи, увеличава тестостерона чрез увеличаването на няколко хормона: инсулин, лептин,меланокортин и др. Тези хормони са познати с позитивното си влияние върху тестостерона, предотвратявайки спада му от възрастта, а също така и увеличават либидото на мъжа.

Намалете захарта

Захарта понижава нивата на тестостерон в кръвта. Проучване показва, че млад мъж,който е в добро здраве има спад със 25% в нивото на тестостерон след като поглъща напитка, която съдържа захар. Тестостеронът остава намален в продължение на около 2 часа. Около 80% от хората, които са били подложени на изследването получават спад на тестостерона, което се счита за тестостеронов недостиг.

Пийте Трибулус терестрис

Билката, позната и като Бабини зъби, е с доказано въздействие върху половата система. Билката стимулира производството на лутенизиращ хормон,който влияе върху производството на тестостерон, води до повишаване на силата, мускулния растеж, удължава ерекцията и потентността. Билката се среща в аптеките, както и под формата хранителни добавки.