попайДнешният материал е посветен на хормона тестостерон, който играе важни функции за сексуалното здраве в семействата.

Тестостеронът се произвежда основно от страна на тестикулите още при навлизането в пубертета и играе важна роля при формиране на мъжкия пол. Основните му функции са свързани с репродукцията, мускулите и дори окосмяването по главата и тялото на мъжа.

Важно е да се запомни, че с навлизането в своите тридесет години, нивата на тестостерона при мъжа започват да спадат и това продължава плавно през следващите години от живота. Взаимодействието с химикали от различен вид, включително химикали, съдържащи се в различни медикаменти и храни, може да ускори този процес.

Все повече чисто медицински предизвикателства, свързани със секса, се изправят пред двойките днес, които са били непознати на предишните поколения. Забързаният стил на живот, стресът, липсата на достатъчно движения и слънчева светлина, сексуалната анорексия и много др. са само някои от причините за това.

В началото на практиката ми не осъзнавах колко силна роля играе физиологията и хормоналния дисбаланс за здравословния сексуален живот, тъй като сексът по принцип е една от основните нужди на мъжа в семейните отношения. При опитите ми да помогна на двойки със сексуални проблеми, започнах да осъзнавам, че някои симптоми в сексуалния живот при мъжете, като ниско полово влечение, слаба ерекция и дори – депресия, е много възможно да бъдат свързани с ниските нива на тестостерона.

Ако си мъж и срещаш затруднения в тази сфера, препоръчвам медицинско изследване за нивата на тестостерона, но вероятно само кръвна картина няма да бъде достатъчна, тъй като нивото на тези хормони варира през деня. Освен това подобни изследвания струват скъпо и искам да ти дам някои идеи какво можеш да направиш първо по естествен път.

Всъщност, важно е цялостното лечение – осъзнай, че за теб е важно да излекуваш проблема, а не само да отрежеш клоните на симптома.

В извод: храни се здравословно, спортувай, излез навън, забавлявай се и шансът от добър секс ще се увеличи:)

Вижте същи и този материал, за да получите по-пълна картина за сексуалните проблеми и техните първопричини: