Какво представлява тестостерона?

Това е най-важният хормон за всеки мъж, въпреки, че и жените произвеждат,но по-малки количества от него. Играе съществена роля не само за сексуалния живот и възпроизвеждането, но също така и за покачване на мускулна маса, плътността на костите, броят на червените кръвни телца, настроението и др. Изследвания показват, че след 30 годишна възраст нивата на тестостерон постепенно започват да спадат, и се увеличава риска от рак на простатата, сърдечните заболявания, проблеми с костите, депресии.мъскулеста ръка на мъж покачил своя тестостерон играе на канадска борба със слаба ръка на мъж без тестостерон и мускулна маса.

Как да покачим тестостерона?

Всеки който спортува,знае добре, че тестостеронът оказва пряко влияние на процента подкожни мазнини, които сме склонни да трупаме, както и върху растежа на мускулите. Следователно,е от първостепенно значение да покачим нивото на тестостерон по естествен път и да постигнем максимално добри резултати без използването на стероиди, които биха могли да са опасни за здравето.

Няколко съвета за покачване на тестостерон

  • Наспивайте се добре. За много мъже с ниски нива на тестостерон, недостатъчният сън се оказва определящият фактор. Недоспиването оказва влияние върху множество хормони и реакции в нашето тяло, включително и върху тестостерона и хормона на растежа.
  • По възможност тренирайте интензивно и кратко с големи тежести. Освен,че с кратки и интензивни тренировки с големи тежести, изгаряте повече калории, стимулирате голям мускулен растеж, покачване на тестостерона,по този начин намалявате неговия спад в бъдеще.
  • Намалете телесните мазнини! Мъжете, страдащи от затлъстяване и с наднормено тегло съответно имат ниски нива на тестостерон. Опитайте да пазите диета,която е богата на протеини, с умерени или ниски въглехидрати, но и достатъчно есенциални омега 3 мастни киселини. Изследвания показват,че мъжете са с по-висок прием на омега мастни киселини имат и покачване на тестостерона.
  • Приемайте достатъчно количество цинк. Минерала е много важен за производството на тестостерон и неговото добавяне към хранителния режим може да въздейства благоприятно за покачване на тестостерона.