До какво водят ниските нива на тестостерон?

Тестостерон

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, който регулира плодородието, мускулната маса, разпределението на мазнините и производството на червени кръвни клетки.

Ниските нива на тестостерон могат да доведат до хипогонадизъм или безплодие. Има обаче източници, от които хората с нисък тестостерон могат да повишат нивата си.

Ниският тестостерон е все по-често срещан.

Тази статия ще изследва какво прави тестостеронът и дали мъжете трябва да се тревожат за намаляването на нивата на хормона..

  • Тестостеронът регулира редица процеси в мъжкото тяло.
  • Нивата на тестостерон са склонни да спадат при възрастта на мъжете.
  • Прохормоновите добавки нямат ефект върху нивата на тестостерона.

Тестостероновите добавки се предписват само при определени условия, а не за да се противодейства на естествения, свързан с възрастта спад в нивата на тестостерон.

Тестостероновата заместителна терапия (TRT) също е на разположение. Това обаче може да доведе до нежелани реакции и рискове.

Хормоните са химически пратеници, които предизвикват необходимите промени в организма. Жените също произвеждат тестостерон, обикновено в по-малки количества.

Това е вид андроген, произвеждан главно от тестисите в клетките, наречени Leydig клетки.

При мъжете се смята, че тестостеронът регулира редица функции заедно с производството на сперматозоиди. Те включват:

Без достатъчно количество тестостерон мъжете стават безплодни. Това е така, защото тестостеронът подпомага развитието на зрели сперматозоиди.

Въпреки че е мъжки полов хормон, тестостеронът също допринася за сексуалното шофиране, костната плътност и мускулната сила при жените. Въпреки това, излишъкът от тестостерон може също да причини жените да изпитват плешивост при мъжете и безплодие.

Тестостероновите нива се контролират от мозъка и хипофизната жлеза. След като се произвежда, хормонът се движи през кръвта, за да изпълнява различните си важни функции.

Нивата на тестостерона и стареенето

як мъж тренира бицепса сиНивата на тестостерон естествено намаляват с възрастта.

Ефектите от постепенното понижаване на нивата на тестостерон като възрастта на мъжете са получили все по-голямо внимание през последните години. Това е известно като къснопоявило се хипогонадизъм.

След 40-годишна възраст концентрацията на циркулиращ тестостерон спада с около 1,6% всяка година за повечето мъже. До 60-годишна възраст ниските нива на тестостерон биха довели до диагноза хипогонадизъм при по-младите мъже.

Около 4 на 10 мъже имат хипогонадизъм, когато достигнат 45-годишна възраст. Броят на случаите, при които възрастните мъже са били диагностицирани с нисък тестостерон, се е увеличил с 170% от 2012 г. насам.

Ниският тестостерон е свързан с повишената смъртност при мъжките ветерани. Къснопоявяващият се хипогонадизъм се е превърнал в признато медицинско състояние, въпреки че много от симптомите са свързани с нормалното стареене.

Симптоми на по-късен хипогонадизъм:

  • намалено еректилно качество, особено през нощта
  • намалено либидо
  • промени в настроението
  • намалена когнитивна функция
  • умора, депресия и гняв
  • намаляване на мускулната маса и сила

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *