Диагностика и лечение на ниския тестостерон

Тестостерон

Експертите смятат, че говорят все по-често на пациентите си за ниските нива на тестостерон. Това е така, защото броят на по-възрастните мъже расте и защо има все повече мъже, които са отворени към разговор за еректилната дисфункция.

Увеличението на честотата на диагнозите за нисък тестостерон, обаче, е не само поради увеличение на възрастните хора, но и заради по-голямата точност на теста.

Попай моряка, който има високи нива на тестостеронМедиите, които показват рекламни кампании, свързващи липсата на благосъстояние с нисък тестостерон, също играят важна роля. Умората, слабостта, депресията и намаленото либидо често са симптоми на понижаване на нивото на тестостерона.

Виден ендокринолог от Ню Йорк, изчислява, че 1/3 от мъжете, които изследва за ниски нива на тестостерон в действителност са по-ниски от нормалното. Понякога, проблемът с тестостерона, понякога се крие в щитовидната жлеза, а някои изобщо не са свързани с хормони.

Тестостеронът е мъжки хормон, който е отговорен за окосмяването по лицето и гърдите на мъжа и мобилизира сексуалната функция. По време на тийнейджърските години тестостеронът помага да се развие мускулната маса и увеличава размера на пениса и тестисите. След като станат възрастни, те запазват мускулна и костна маса, както и интерес към сексуална активност.

След навършване на 30-годишна възраст повечето мъже започват да изпитват постепенно намаляване на тестостерона. Често и намаляване на либидото, придружено от спад в нивата на хормоните, което води хората към невярно убеждение, че намаления сексуален интерес се дължи на увеличението на възрастта.

Но експертите подчертават, че постепенното намаляване на тестостерон поради възрастта не може да доведе до пълна липса на сексуален интерес, особено когато става въпрос за пациенти на 20, 30 или 40 години, трябва непременно да търсят други причини, независещи от възрастта.

Много от симптомите на нисък тестостерон са симптоми и други медицински проблеми, като например диабет, депресия, хипертония и коронарна болест на сърцето. Днес експертите, след като изключат други възможни обяснения на симптомите, правят специфичен кръвен тест за определяне на нивата на тестостерон.

Но кога нивата на тестостерон са ниски?

По-ниските нормални нива варират от 300ng / dL а високите до 800ng / dL, в зависимост от лабораторията. По-ниската стойност на долната граница може да се дължи на няколко фактора, включително:

  • увреждане на тестисите
  • рак на тестисите, както и лечение на рак на тестисите
  • хормонални нарушения
  • инфекции
  • ХИВ и СПИН
  • хронични бъбречни и чернодробни заболявания
  • диабет тип 2
  • Затлъстяване.

Някои генетични състояния, както и някои лекарства също могат да намалят нивата на тестостерона при мъжете. Повишената възраст може да допринесе за понижаване на стойностите в някои случаи, докато при други причината е неизвестна.секси мъж, с големи мощни мускули

Ниската стойност на тестостерона винаги е придружена от появата на симптоми, на които стойността е 200 или 100 нг / дл.

Има много експерти, които смятат, че мъжете с по-ниски нива на тестостерон от нормалното е важно да получат лечение, дори ако те нямат симптоми, тъй като ниския тестостерон води до намаляване на плътността на костите, те стават крехки и податливи на фрактури. Много пъти намаляването на костната плътност не дава никаква индикация, преди да е станало твърде късно.

Трябва да се подчертае обаче, че постепенното намаляване на тестостерон, което се случва с напредване на възрастта, това се очаква, както и пациентите – мъжете, които имат симптоми, свързани с нисък тестостерон.

Ако млад мъж е с нисък тестостерон, и това е проблем за двойката в опитите им да имат деца, има инжекции с тестостерон, според експерти, това може би е най-добрата алтернатива. Тези инжекции се прилагат на всеки три седмици и активират производството и мобилността на сперматозоидите. Когато проблемът не е плодородие, най-добрата алтернатива на заместващото лечение е ежедневната употреба на тестостеронов гел или пластир.

Само защото те се използват ежедневно, тези методи могат да поддържат стабилни нива на тестостерона и да контролират симптомите. Но мъжете, които прилагат тестостеронов гел върху кожата си, е важно да предпазят хората около тях да не влизат в контакт с тях. Сравнително нова форма на заместване на тестостерон е чрез имплантиране на тестостерон под кожата на бедрата, които освобождават количества хормон в продължение на 3-4 месеца.

Ако симптомите се дължат на нисък тестостерон, пациентите виждат значителна разлика през първите няколко седмици след започване на заместващото лечение.

Но съществуват значителни рискове. Тестостероновата заместителна терапия може да увеличи броя на червените кръвни клетки, както и размера на мъжките гърди. Тя също може да ускори увеличаването на размера на простатата. Не се допускат мъже с анамнеза за рак на гърдите да получават терапия с тестостерон.

Нещо повече, това лечение е противопоказано при мъже с рак на простатата, въпреки че някои експерти даават условно тестостерон при мъжете, които са получили лечение на този вид рак.

Във всеки случай, експертите подчертават, че тестостероновата заместителна терапия е безопасна, когато пациентът е внимателно наблюдаван. Ако човек има симптоми, е необходимо да се свържете със специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *